Sommarjobb

02 juli 2009 at 18:11 (Uncategorized)

Så sitter man här i Levide igen, och snart har halva friveckan passerat. Denna första vecka av arbete har jag varit ansvarig för mässen (besättningens matsal och uppehållsrum) ombord på Destination Gotlands färja M/S Visby, ett jobb som jag ser fram emot att inte behöva utföra nästa vecka. Jag har aldrig varit med om att vuxna människor kan ställa så dumma och barnsliga krav som de gamla uvarna i besättningen kan göra. De två kommande arbetspassen skall jag diska, ett jobb som minimerar kontakt med både passagerare och besättning. Det kan kanske vara relativt skönt.

Under min arbetsvecka tog jag några bilder som jag tänkte skriva lite runt. Vi börjar med mässen:

Detta har alltså varit mitt ansvarsområde under det föregående arbetspasset. Trappan längst bort leder upp till dagrummet där det finns TV, dator, radio och tidningar. Gången till vänster om trappan leder bort mot köket, kallskänken, disken, aktre salongen och restaurangtorget. Allt detta plus en mindre korridor mellan dagrummet och besättningens hytter låg för en vecka helt på mitt ansvar. Det var golv som skulle städas, bord och mikro som skulle torkas, mat som skulle hämtas och lämnas, saker som skulle fyllas på och hållas fräscha… Vid varje given tidpunkt hade jag någonting som skulle behöva tas om hand, och om det var någon som lyckades tima in ett besök i mässen med att jag inte hade hunnit med någon av dessa småsaker så kunde jag räkna med en arg kommentar. Den fast anställda delen av besättningen är helt klart bortskämd med allt vad denna mäss brukar ha att erbjuda, vilket ställer väldigt stora krav på den stackare som för första gången någonsin skall ansvara för den utan att ha fått en ordentlig genomgång av hur den skall fungera. Det skulle inte förvåna mig om det är någon tidigare mässansvarig som har skrivit detta i personalens servicehiss, då man som mässansvarig tillbringar mycket tid i denna hiss:

Att vara instängd i minst en vecka och jobba på det sättet kan verkligen alstra den sortens känslor. När jag gick i land natten mellan måndag och tisdag var det en arbetskamrat som gick av med mig som hade jobbat i 21 dagar. Förra året jobbade jag i 14 dagar, vilket för mig nästan var mer än nog.
Nere på lagret sitter det många lappar, varav några är lite småroliga. Här följer några stycken.

Den nedersta lappen sitter i kylrummet där alla kylvaror förvaras. Lite roligt var det att jag lyckades jobba flera dagar med åtskilliga besök i kylrummet dagligen innan jag upptäckte den där knappen. Bilden i mitten sitter i samma kyl och är bara rolig på grund av särskrivningen. Ja, jag är en nörd.

Nu har jag hur som helst frivecka, med fint väder och massor av slapphet. Men snart är det dags igen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: